*noutați recent*

- suntem partneri cu la romaniajapan.com


*Our Blog*

lingo-style-bucharest.com – Blog

- Recent news

- New Articles
- Learn Kanji every day


 


*Noi suntem sponsorii japonia.club*


*suntem partneri cu la romaniajapan.com*


*Gourmet - mâncare japoneză*


*Articole* 

 

Company Introduction Video


Dialectele limbii japoneze

 

Un dialect reprezintă o varietate a unei limbi specifică unei anumite zone geografice, care diferă de limba standard prin accent, vocabular și gramatică. Un dialect poate avea la rândul lui mai multe subdialecte.

 

Limba japoneză are o mare varietate de dialecte specifice fiecărei regiuni și prefecturi. În comparație cu limba română, dialectele limbii japoneze diferă foarte mult între ele. Vorbitorii unui anumit dialect pot folosi un vocabular și structuri gramaticale complet diferite, astfel se poate întâmpla ca doi japonezi din regiuni diferite să nu înțelegă între ei, dacă fiecare vorbește în propriul dialect. Există cazuri în care într-o singură prefectură există mai multe subdialecte atât de diferite între ele încât nici măcar localnicii nu se pot înțelege între ei.

Limba standard (標準語hyoujungo) este dialectul vorbit în Tokyo. Acesta s-a răspândit în întreaga țară prin diverse mijloace de comunicare (TV, radio, internet), astfel majoritatea japonezilor au ajuns să îl înțeleagă. Limba standard este folosită în situații oficiale și predată în școli. În viața de zi cu zi, japonezii preferă să vorbească în dialectul local.

Câteva dialecte populare sunt Osaka-ben, Kyoto-ben, Nagoya-ben sau Mikawa-ben.

Osaka-ben este dialectul vorbit în Osaka. Este unul dintre cele mai populare dialecte vorbite în zona Kansai. Acesta se deosebește de dialectul standard prin intonația mai melodioasă, din punct de vedere gramatical prin terminații verbale diferite, din punct de vedere lexical prin folosirea a numeroase regionalisme. Este vorbit de locuitorii prefecturii Osaka și este, de asemenea, popular printre comedianți deoarece mulți provin din acea zonă.

Kyoto-ben este dialectul vorbit în Kyoto. Alături de Osaka-ben face parte din dialectele regiunii Kansai. Se remarcă prin delicatețe și politețe în exprimare. Este diferit de limba standard atât din punct de vedere gramatical, cât și lexical. Datorită faptului că o perioadă foarte lungă de timp capitala Japoniei a fost Kyoto, iar dialectul din Kyoto era cel vorbit la Curte, acesta era considerat elegant.

Nagoya-ben se vorbește în orașul Nagoya din prefecutra Aichi. Datorită poziției geografice, între Tokyo și Osaka, Nagoya-ben a împrumutat trăsături de la ambele dialecte. Acesta se aseamănă la accent cu dialectul standard, dar la intonație cu dialectul din Osaka.

Mikawa-ben este vorbit în partea de est a prefecturii Aichi. Shogunul Tokugawa Ieyasu vorbea dialectul din Mikawa.

Este bine să cunoașteți expresii în diverse dialecte locale, însă evitați să le folosiți în situațiile unde se cere să aveți o atitudine formală.