*noutați recent*

- suntem partneri cu la romaniajapan.com


*Our Blog*

lingo-style-bucharest.com – Blog

- Recent news

- New Articles
- Learn Kanji every day


 


*Noi suntem sponsorii japonia.club*


*suntem partneri cu la romaniajapan.com*


*Gourmet - mâncare japoneză*


*Articole* 

 

Company Introduction Video


Despre limba japoneză

 

De ce/ Cum ai început să înveți limba japoneză?” este întrebarea de care nu vei scăpa niciodată, fie că ești student la japoneză sau înveți limba din cine știe ce motiv pe care poate și tu l-ai uitat. Probabil că mulți ajung să fie pasionați de Japonia și limba japoneză după ce au avut contact cu anime, manga sau dramele japoneze, dar asta nu înseamnă că toți cei care învață japoneza sunt otaku. Dacă dintr-un anumit motiv vrei să începi să înveți această limbă, înainte să treci la treabă, ar fi bine să știi câteva informații de bază.

 

Limba japoneză este limba oficială a Japoniei, fiind vorbită de aproximativ 130 de milioane de japonezi ca limbă maternă și învățată de aproape 4 milioane de persoane (în 2012) ca limbă străină. Din cauză că nu se aseamănă cu nicio altă limbă, se spune că este o limbă izolată.

Japoneza este o limbă de tipul SOV (subiect – obiect – verb ). Asta înseamnă că subiectul se află mereu la începutul propoziției, urmat de obiect (diverse tipuri de complemente sau alte părți de vorbire), iar la final stă verbul. Desigur, există și excepții când predicatul este exprimat prin părți de vorbire diferite de verb, dar despre asta veți afla mai multe odată cu avansarea studiului.

Limba japoneză folosește patru sisteme de scriere: silabarele hiragana și katakana, caracterele chinezești kanji și caracterele latine rmaji.

  • Hiragana (ひらがな) are cele mai simple caractere și este folosit pentru a scrie unele cuvinte, mărcile gramaticale sau notarea citirii unor kanji mai dificili.
  • Katakana (カタカナ) este silabarul utilizat pentru scrierea cuvintelor și numelor de proveniență străină.
  • Kanji (漢字) este cel mai complex sistem de scriere din limba japoneză, importat în trecut în mai multe rânduri din China (de aici vine și numele caracterelor: 漢 = China; 字 = caracter). Trebuie să cunoști între 2000-3000 de caractere pentru a te descurca în viața de zi cu zi. Învățarea și folosirea corectă a caracterelor necesită multă perseverență și exercițiu continuu.
  • Rō̄maji (ローマ字) este folosit pentru a scrie citirea caracterelor pentru cei care nu cunosc deloc limba, dar cu cât aprofundezi mai mult studiul vei constata că este mult mai ușor să citești și să înțelegi un text scris doar în caractere japoneze.

Limba japoneză nu este o limbă tonală precum chineza, vietnameza sau alte limbi asiatice. Însă, o dificultate o reprezintă marea varietate de dialecte care corespund fiecărei zone. În prezent, în școlile din Japonia și în instituțiile de învățământ unde se predă limba japoneză, se învață limba standard care corespunde dialectului din Tokyo. Fiecare prefectură are un dialect propriu și există cazuri în care nici japonezii nu se pot înțelege între ei dacă, de exemplu, două persoane din regiuni diferite vorbesc fiecare în propriul dialect.

Pentru cei care învață japoneza ca limbă străină a fost creat examenul JLPT (Japanese Language Proficiency Test) / Nihongo Nōryoku Shiken (日本語能力試験). Acesta este un examen de atestare a cunoștințelor împărțit pe cinci niveluri de dificultate. Certificatul obținut este recunoscut peste tot în lume, de aceea, dacă începi să înveți japoneza, merită să încerci să obții și acest certificat.

Limba japoneză este într-adevăr o limbă dificilă care necesită mult timp și efort, dar nu este imposibil de învățat. Dacă o înveți pas cu pas, în mod constant, efortul va da roade. Important este să nu renunți atunci când ajungi într-un moment în care ți se pare că stagnezi, să rămâi mereu motivat și să cauți cât mai multe mijloace de a avea contact cu limba și cultura niponă.